Autobedrijf Zeeland

In het algemeen werken autobedrijven onder verschillende omstandigheden en situaties samen. De relatie tussen de verschillende autobedrijven waarover we het gaan hebben, is een heel belangrijke relatie. Zoals een assemblagelijn onmogelijk is als er geen slaven zijn om de auto voort te duwen, zo is een relatie als die tussen de Beatles en de Suzhou-Hall en de introductie ervan onmogelijk als er geen onmiddellijke torsie en het volmaakte detail van de automobiel aan te pas komen. Deze bijzondere auto’s vormden een unieke samenwerking tussen beide partijen.

Om te beginnen is er voorzitter Ferdinand Porsche die de oorspronkelijke eigenaar van de Porsche was. Jarenlang had hij ge├źxperimenteerd met verschillende auto’s, zowel boven als onder. Uiteindelijk had hij een werkend prototype gebouwd en toonde dat aan de familie Porsche. Zijn zoon (ook Ferdinand, bijgenaamd “Ferry”), die ge├»nteresseerd was in sportwagens, was onder de indruk en besloot er een kijkje te nemen. Ferry Porsche bezocht en inspecteerde de auto en voerde ook gesprekken met Ferdinand Hitler. Hitler vertelde Ferdinand dat hij zeer te spreken was over het ontwerp van de auto, en hij vertelde Ferdinand ook dat de auto een top-ferry plot was.

Ferdinand Hitler was een rijzende ster in de Duitse politiek. Hij was vlot en gecultiveerd, en ook een goede administrateur. Zo kwam het dat hij van sportwagens hield, vooral Porsche’s. Op 27 januari dronk hij bier in een Berlijnse club en ontmoette Ferdinand Porsche. Hitler overhandigde hem een zwarte Volkswagen Kever, en ze begonnen te praten.

Er is een verslag dat Speier in een Volkswagen Kever had gereden, hoewel hij nooit zo’n kans heeft gehad om in de sedan te rijden. Speier had ook het verhaal van de Kever te horen gekregen, dus toen hij Hitler het verhaal vertelde van hoe de auto tot stand was gekomen, leek deze verdwaasd, en hij vroeg Speier: “En waarom is er geen Volkswagen Kever in de Verenigde Staten?” Hitler zelf begon toen te lachen, en hij vroeg Speier: “Denkt u werkelijk dat een zwarte Kever in Amerika verkocht zou kunnen worden?” Waarop Speier simpelweg somber antwoordde: “Ik weet het niet, Uwe Hoogheid.” Hitler lachte toen nog harder om het verhaal en zei: “Welnu, ik wil dat u begrijpt dat mijn smaak in auto’s buitengewoon geprikkeld is, en een Kever is de enige van hier waar ik blij mee zou zijn.” Hitler gromde toen blijkbaar: “U kunt er al een krijgen, Uwe Hoogheid.”

Dit was in 1931. Twee jaar later, in 1934, kon Porsche een zwarte Kever kopen van een bezeten Hitler. Hij bracht enkele wijzigingen aan, en de auto was niet langer een Volkswagen, maar een Porsche.

Op 28 juni 1939, debuteerde de BMW 3-Serie op de Berlijnse Auto Show. Het was meteen een hit. Porsche’s zoon, Ferry, was onder de bezoekers, en daar presenteerde hij zijn vader een zwarte cabriolet, die hij had verborgen in een geheim vak onder de stoel. Hitler schonk Ferry een nieuwe auto, een Bugatti Type 57S uit 1931.

De auto had Porsche’s eigen stoel en voorruit in de opgewaardeerde stijl van het Type 55, en had een lange lijst van luxe en snelheid. Aan de auto was de typische Porsche vast-dak kit bevestigd, die ook een naamplaatje in het Duits bevatte. Dit was een duidelijk teken dat de auto bedoeld was voor een meer high-minded eindgebruiker dan aurities Captive susceptibile.

De rest is bekend. Hitlers automobielproject was een sterk ondergewaardeerd fabricaat van rubber voor auto’s die in de oorlog kortstondig hun opwachting maakten. Het werd ook door heel Europa verscheept om geassembleerd te worden en er werd op gerekend.

Porsche-aficionado’s kunnen het werk van de door Porsche-wagen gebouwde ultimatieve en stijve carrosserie ter herdenking van de honderdste verjaardag van het ontstaan van de originele Kever in 2004 herkennen en waarderen.