Autobedrijf Duiven

De creatie van een voertuigmerk is een vrij belangrijke stap die signalen uitzendt in de hele industrie. Het bepaalt de toekomstige richting van het bedrijf. In ruil daarvoor bepaalt het ook hoe autokopers een bedrijf zullen zien en hoeveel ze eraan hechten.

Bij de creatie van een automerk raadplegen autofabrikanten eerst een aantal belangrijke besluitvormers om hun verwachtingen te begrijpen. Het is de taak van het autobedrijf om te begrijpen wat de belangrijkste mensen op hun auto’s willen zien. Het zal een duidelijke visie hebben van wat het merk moet zijn. Het zal een strategie hebben om de doelen te bereiken die de belangrijkste mensen hebben.

Autobedrijven doen dit door samen te werken met andere bedrijven. Zij kunnen samenwerken met ontwerpbureaus om conceptvoertuigen te creëren die aansluiten bij hun kernactiviteiten. Ze kunnen ook een alliantie aangaan met andere bedrijven om middelen te delen en elkaar te helpen een baanbrekend voertuig te creëren. De branding van deze auto’s is ook belangrijk. Ze helpen autokopers de juiste perceptie over een bedrijf te vormen, zorgen ervoor dat ze zich herinneren wat ze over een bepaald merk hebben ervaren en winnen klanten voor zich.

Samenwerking is een belangrijke bedrijfsstrategie van elke onderneming. Het creëert niet alleen een winnend product, het creëert ook een winnende reputatie. Net als bij andere bedrijven is de werkomgeving een sleutelfactor voor succes of mislukking.

Autobedrijven moeten ook contact houden met alle gebieden van hun doelconsumenten. Dit gebeurt via transmissies, die autokopers informeren wanneer er iets mis is met een bepaald model, en hen zo waarschuwen. Dit gebeurt door middel van servicebulletins (geen transmissies), die autokopers informeren over servicebulletins met betrekking tot hun voertuigen. Deze bulletins bevatten informatie over het terugroepen van een bepaald model, algemene veiligheid en andere informatie.

In de huidige tijd is het gebruik van Internet zeer belangrijk geworden voor een autobedrijf. Transmissieproblemen, veiligheidsvoorschriften en de perceptie van de klant spelen allemaal een rol bij de besluitvorming van de autokopers. Sleutelfiguren in het bedrijf moeten betrokken zijn bij de interactie met de klanten. Potentiële werknemers moeten worden opgeleid over de specifieke kenmerken van het product van het autobedrijf. De nieuwsmedia zijn ook zeer nuttig voor autobedrijven. Het beperken van de gedrukte media beperkt het aantal voertuigen dat zij kunnen verkopen en ongetwijfeld leidt dit tot beperkte krantenreclame. Het gebruik van Internet helpt autobedrijven reeds met dergelijke inspanningen omdat het klanten in staat stelt te kopen vanuit het comfort van hun huis.

Autobedrijven moeten een imago creëren en vermijden dat zij hun merk tot handelswaar maken – merken zijn immers tot handelswaar gemaakt en worden behandeld alsof zij allemaal hetzelfde zijn en alsof zij allemaal hetzelfde bedrijf zijn. Zij hebben een standaardimago gecreëerd en moeten dit trachten te beschermen, terwijl zij zich inspannen om het imago hoog te houden.

Als er een imagoprobleem is binnen het bedrijf, dan moet zowel het externe imago als het interne imago van de ene dag op de andere veranderen. Elke manager moet objectief genoeg zijn om te weten waar het bedrijf in zijn geheel voor staat. Een goed voorbeeld hiervan zijn de nieuwe hybrides van Ford. Zij hebben het imago milieubewust te zijn, maar ook binnen de hybride submodellen zelf. Zo wordt een imago gecreëerd dat compromisloos is.

Autobedrijven moeten deze beelden veranderen, hoe hard de concurrentie ook is. Amerikanen zullen op zoek gaan naar Amerikaanse, Japanse of Europese auto’s. Hoe kunnen ze tweede keus blijven accepteren als Cadillac Amerikaans is en Ford Japans. Lincoln is aan het uitsterven en het merk is al enkele jaren aan het afglijden in de kwaliteitsrangschikking. Als consumenten auto’s van dode merken blijven kopen, zal het imago blijven verslechteren.

De bedrijven die zullen overleven zijn de bedrijven die hun mensen op de eerste plaats zetten en hun bedrijfsimago op de tweede. Een goed voorbeeld hiervan is Saturn. Toen zij in 1999 door General Motors werden overgenomen, was het een ander bedrijf. Eens GM besliste om het uit te faseren wegens slechte verkoopcijfers, werd het zeer moeilijk om de reputatie van het merk te behouden. Saturn is nu echter een eigen bedrijf geworden en veel positiever. Dit soort veranderingen zullen helpen om het imago van een eens machtige naam nieuw leven in te blazen.

Autobedrijven moeten hun imago veranderen als ze willen overleven. Als het imago beschadigd is, is het moeilijk terug te draaien. Er is maar één slecht imago nodig en de mensen zullen het merk nooit omhelzen. Naar mijn mening moet het snel gebeuren willen deze autobedrijven succesvol zijn. Ik zie een paar bedrijven dit heel verstandig doen.